Du har kanske precis fått tillgång till ett stort garage, en verkstad eller en annan arbetsyta. Eller också är du snarare ute efter att utöka din verktygssamling med proffsiga verktyg som gör stora hemmabyggen enklare. Kanske har du till och med ett byggföretag som kräver lite nya, härliga hjälpmedel. Oavsett vad är vi övertygade om att en rejäl lyftutrustning bör vara ditt nästa inköp.

I denna text presenterar vi en guide till vad du bör tänka på inför köpet av lyftutrustning industri eller hemmabruk. Vi presenterar allt ifrån vilka egenskaper du behöver titta närmare på, vilka fördelar en lyftutrustning kan ha, samt vilka tillbehör som du behöver införskaffa som komplement.

Vad är en lyftutrustning?

En lyftutrustning kan vara allt ifrån en gaffeltruck eller en kran till en pallyft eller en lyftvinsch. Vi kommer i denna text dock främst fokusera på den typen av lyftutrustning som du som hobbyhantverkare eller mindre företag kan ha mest användning av. Dessa är både små och enkla anordningar.

Här är bland annat lyftvinschar, som både fungerar horisontellt och vertikalt, bra exempel. De är antingen manuella, elektroniska eller hydrauldrivna och de kan lyfta eller dra laster från 50 kg till 75 ton.

Också domkrafter och pallyftare är värda att nämna eftersom att de är enkla men mycket användbara. De lyfter tunga laster från marken och med en pallyft kan du även flytta lasten en längre sträcka.

Vad är fördelarna med en lyftutrustning?

Som vi redan pekat på så finns det många fördelar med att införskaffa lyftutrustningar av olika slag. Det förenklar bland annat förflyttningen av olika tunga laster eller föremål om du ska få med dig dem från en plats till en annan. Här är pallyftare särskilt användbara.

Lyftutrustningar kan även förhindra skador som kroppslyft kan orsaka, vare sig det handlar om att plocka upp något från golvet eller att dra något från sida till sida. Här kan framför allt lyftvinschar och domkrafter vara till nytta. De hjälper även om du som ska utföra ett lyft inte klarar av den tunga vikten eller otympligheten av olika anledningar.

Vad bör du tänka på inför köpet av en lyftutrustning?

Innan du utför ditt köp är det alltså bra att fundera på vad du behöver hjälp med mer specifikt. Vissa typer av lyft kräver vissa typer av utrustning.

Något annat du bör fundera på inför ditt köp är även vilken budget du har samt vilka varumärken du vill handla ifrån. Dessa två aspekter kan gå hand i hand, men vi rekommenderar att du inte utesluter något utan att göra efterforskningar. Kolla in vilka varumärken som är populära och tillförlitliga, samt om du uppskattar deras varor. Högkvalitativa varumärken kan ha billiga priser, och dyra varumärken kan ha sämre kvalitet.

Vad behöver du för tillbehör till din lyftutrustning?

När du väl bestämt dig för vad du kommer att använda din lyftutrustning till så måste du även se över vilka tillbehör som kan komma till användning. En lyftkätting är ett fördelaktigt alternativ till en lina om du ska lyfta eller dra riktigt tunga föremål, exempelvis.

På din lyftutrustning behöver du även delar som du kopplar till din kätting eller lina. En gaffellänk är till exempel bra om din lyftutrustning ska fungera horisontellt, medan en lyftögla eller en toppögla är bättre om din lyftutrustning ska fungera vertikalt. Lyftöglor har även olika storlekar som är olika fördelaktiga med olika linor eller kättingar. Mellan lyftöglan och kättingen eller linan behöver du dock en schakel, som binder dem samman. En lyftögla m16 fungerar med större och grövre alternativ och en lyftögla m6 fungerar bättre med mindre och tunnare alternativ.

Slutligen är även en lagom stor lyftkrok bra att ha i änden av din anordning om lyftutrustningen ska kunna bli kopplad till varan eller föremålet du ska lyfta.

Related Posts